Notis

En notis är en kortare faktatext som ska vara tydlig, saklig och objektiv (inga egna åsikter eller tolkningar). Ofta använder tidningar notiser när de vill nämna något som hänt, men som kanske inte är en stor nyhet. Här är exempel på en notis från Dagens nyheter den 7 november:

En person misshandlad i Radiohuset

En person blev misshandlad efter en musiksändning i Radiohuset i Stockholm sent på onsdagskvällen. Offret har förts till sjukhus med lindriga skador, uppger SR Stockholm.

Misshandeln inträffade vid 22-tiden när programmet var slut. Flera personer trängde sig in i Radiohuset och överföll personen. Även en ruta krossades på byggnaden.

Den överfallne personen ska ha medverkat i musiksändningen. Sent på kvällen hade ännu ingen gripits för händelsen.

Marit Sundberg
marit.sundberg@dn.se

En notis bör vara mellan 200-400 tecken och besvara följande frågor:

Vad?
Vem?
Var?
När?
Hur?
Varför?

Man brukar inleda med det viktigaste för att sedan fylla på med bakgrundsinformation. Det är också viktigt med en rubrik som sammanfattar texten samt lockar till läsning. Öva på texten av Evert Taube på nästa sida!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>