Artikel

Att skriva en artikel

En artikel bör vara mellan 1500-2000 tecken och innehålla följande delar:

Rubrik. Ska vara sann, slagkraftig och säljande. Innehållet i rubriken ska ha täckning i texten. Försök trimma dina rubriker – det vill säga ta bort alla onödiga ord!

Ingress. Första delen i en artikel. 25-40 ord. Skrivs ofta med lite större och fetare stil. Ingressens uppgift är att gripa tag i läsaren, göra honom eller henne nyfiken och locka till fortsatt läsning. I rena nyhetsartiklar svarar ingressen ofta på någon/några av frågorna: vem?, vad?, var?, när?, hur? och varför?

Brödtext. Börja med det viktigaste först och mindre viktig och mer detaljrik information sedan. Precis som med notisen ska artikeln vara faktabaserad och objektiv (inga egna tolkningar eller åsikter).

 Mellanrubrik. Bryter upp en längre artikel i kortare avsnitt så att den blir mer lättläst. Innehållet i mellanrubriken ska peka framåt på något som kommer i texten strax efter mellanrubriken. Ska locka till fortsatt läsning.

Pratminus. Tecken (-) som anger att någon säger något i direkt tal.

Byline. Namnet på den eller de som skrivit artikeln eller tagit bilden. Sätts ofta sist i artikeln.

___________________________________________________________________________

Övning

I denna övning ska ni få prova att skriva en artikel baserad på en presskonferens med Zlatan Ibrahimovic. Precis som en riktig journalist måste du anteckna vad som sägs (men om du missar något kan du titta igen på http://www.youtube.com/watch?v=gdCCL9O8hR8).

Under presskonferensen får Zlatan svara på ganska många frågor. Det är omöjligt för dig att skriva en artikel om allt som sägs vilket innebär att du måste välja vad du fokuserar på (vilken vinkel artikeln har).

Du ser exempel på en riktig artikel om du vänder på sidan.

Artikeln ska vara klar i slutet av lektionen på torsdag.

Thiago Silva: ”Jag älskar Ibrahimovic”

Brasilianske stjärnan om sin favoritsvensk

Zlatan Ibrahimovic, 32, förtjänar priset som världens bäste spelare.

Det anser stjärnlagkamraten i PSG, Thiago Silva, 29.

– Han spelar bättre än Cristiano Ronaldo och Lionel Messi, säger brassen.

Paris SG:s försvarsjätte Thiago Silva är imponerad av vad han sett av sin svenske landskamrat Zlatan Ibrahimovic, 32, det senaste året. Brassen är faktiskt så pass tagen av svensken insatser att han vill att Zlatan vinner priset för världens bäste fotbollsspelare, Ballon d’Or.

Zlatan är tillsammans med 23 andra stjärnspelare nominerad till det prestigefulla priset, som delas ut i januari.

– Som fotbollsfan älskar jag Ibrahimovic. Jag är övertygad om att han kommer att vara topp tre. Det blir svårt för honom att vinna men jag tycker att han förtjänar att vinna eftersom han spelar bättre än Cristiano Ronaldo och Lionel Messi, säger brassen till Sky Italia enligt Goal.

”Är så ledsen”

Silva kom till PSG från AC Milan inför den förra säsongen. Han gjorde resan tillsammans med sin lagkamrat Zlatan. Efter försäljningen av sina två superstjärnor befinner sig italienarna i en djup kris. Silva skickar en hälsning.

– Det är en svår tid för Milan, speciellt för de som styr klubben. Galliani (vd) är under stor press, men det är inte hans fel. Milan betalar för misstag man gjort i det förflutna. Jag saknar Galliani och klubben. Jag är så ledsen över att se dem i situationen de befinner sig i, säger Silva.

På fredag stänger omröstningen till Ballon d’Or.

Kristopher Karlsson

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>