Mobbning är en del av samhället

                                  stop-bully-logo

Mobbning följer oss hela tiden från 10 olika sätt. Barn/vuxna begår självmord och skär sig själva. Mobbning handlar inte bara om att slå någon och blir skadat, det handlar också om känslor och självförtroende. Fysisk mobbning och verbal mobbning  är de mest kända typen av mobbning.                                                                                                                                          

- jag var tvungen att byta skolan- säger en 17 åring tjej

Det finns 10 olika typer av mobbning: Fysisk mobbning  innehåller någon fysisk kontakt som skulle såra eller skada en person som att slå , sparka m.m.

 Verbal mobbning är utskällning , gör kränkande kommentarer , eller skämtar om en persons religion , kön , etnicitet , socioekonomisk status , eller hur de ser ut. 46,5 % av all mobbning i skolan är den verbala typen

Indirekt mobbning och social utanförskap  ingår att sprida rykten eller historier om någon , berätta för andra om något som berättades för dig privat , och utesluter andra från grupper

Hotelser är när en mobbare hotar någon annan och skrämmer den personen tillräckligt för att få honom eller henne att göra vad mobbaren vill ha .

Cybermobbning sker genom att skicka meddelanden , bilder eller information med hjälp av elektroniska medier , datorer ( e-post och snabbmeddelanden ) , eller mobiltelefoner ( textmeddelanden och röstbrevlåda ). Till exempel om du stickar medelande till någon annan och säger att den personen är ful eller förtjänar att dö.

Gay mobbning

Gay mobbning är uttryck som används för att beteckna verbala eller fysiska handlingar som är direkt eller indirekt i naturen av en person eller en grupp mot en person som är homosexuell, lesbisk, bisexuell, transpersoner (HBT), eller av tvivelaktig sexuell läggning, eller en som uppfattas som det, på grund av rykten eller montering av homosexuella stereotyper. Gay och lesbisk ungdomar är mer benägna att anmäla mobbning.

-Jag är homosexuell och har alltid haft problem med att anpassa mig i samhället. Det

kändes som att jag var annorlunda på ett dåligt sätt. Säger en 18 åring kille som bor i Kallhäll och vill inte vissa upp sin namn.

mobbning på arbetsplatsen

Enligt arbetsplatsen Mobbning och Traumainstitutet mobbning på arbetsplatsen är ” upprepas , hälso – skada misshandel , verbal misshandel , eller beteende som är hotfullt, förödmjukande , hotfull, eller sabotage som stör arbete , eller en kombination av de tre ” .

Sexuell mobbning

Sexuell mobbning är ”någon mobbning beteende, fysiskt eller icke-fysiskt, är det baserat på en persons sexualitet eller kön Det är när sexualitet eller kön används som ett vapen mellan elever. Men sexuell mobbning är mer allmänt riktad till tjejer.

Skol mobbning

Mobbning kan förekomma i nästan alla delar i eller runt skolbyggnaden , även om det kan förekomma oftare i idrott klasser och aktiviteter, fördjupning , hallar , badrum, på skolbussar och i väntan på bussar , och i klasser som kräver grupparbete eller aktiviteter efter skolan . Mobbning i skolan utgörs ibland av en grupp studenter att dra nytta av eller isolera en elev i synnerhet och vinna lojalitet av åskådare som vill undvika att bli nästa mål.

in5255c3f7

Mobbning förstör elever

-Jag har blivit mobbad p.g.a. mitt utseende och vem jag var , jag var tvungen att byta skola och att ändra vem jag var. Jag har blivit cybermobbad, skol Mobbad, hotelser och verbal mobbad. Detta lede till att jag gjorde självmordförsök och skrädde mig själv. Säger 17 åriga Kamilla som går i tullingegymnasiet

Hon berättade att hon hade det svårt att kommunicera med folk och allt mobbning hade påverkat hennes självförtroende.

12-15  personer begår självmord varje år i England. Och allt fler skär sig själva varje år.

-Jag vill att det ska sluta, man vinner inget av det , det är bara slöseri och inte alls kul , det påverkar våran liv och det borde ta slut eftersom just nu mobbning ligger över gränsen ,avslutar hon.

Av: Adelina Bytyqi

Vanligare med piratkopierade varor

Idag går folk runt med väskor och kläder som har värdet på en tusenlapp och uppåt. Men det börjar bli mer vanligt att man köper piratkopierade varor. Om man är ute och nätshoppar eller är på ett torg med olika stånd så är det vanligt att man hittar piratkopierade varor.

Märkessaker har blivit till en trend bland ungdomar och även äldre, det har blivit till en hetts att kläderna och associarerna ska ha ett högt värde. Men det förekommer mer och mer att man köper en kopia av en väska istället för att köpa en äkta, varför betala 3000 kronor för en äkta Michel Kors väska när man kan betala 300 kronor för en kopia? När man köper en kopia så tänker man nog inte på hur kopian egentligen ser ut och hur kvalitén är i jämförelse med den äkta. Piratkopiering förekommer inte bara bland märkesvaror, kläder och smycken utan även ljudskivor och filmer kan bli piratkopierade och det finns flera hemsidor där man kan kolla på filmer och hämta hem filmer det kallas piratnedladning.

Är det olagligt eller farligt att köpa piratkopierade saker?

Många tror nog att det är en ganska ofarlig verksamhet att köpa och sälja piratkopierade varor men det finns många olika skäl att undvika att köpa och sälja dessa varor. När man köper en piratkopierad vara så ska man vara medveten om att det inte finns någon kontroll på hur varorna tillverkas, det finns många piratkopierade varor som visat sig vara farliga för hälsan och miljön. Kläder och smink kan till exempel innehålla gifter som är farliga för personen som andvänder varan, så den personen som sålt varan kan bli ansvarig för de konsekvenserna. Genom att köpa och sälja piratkopierade varor så stödjer man den organiserade brottsligheten.

 Så vet man om varan är äkta eller piratkopierad

Förfalskade varor har blivit alltmer svåra att skilja ifrån originalen, ibland kan det till och med vara så att tillverkarna av originalvarorna inte ens ser någon skillnad på äkta eller falskt och är då tvungen att göra en mer omfattande analys. Därför är det inte lätt som köpare att kunna se om den är äkta eller falsk. Men ett tecken på att varan inte är äkta är om den är ovanligt billig, för ingen vill sälja en vara som är värd flera tusen för några hundra och gå förlust. Så fyndet man tror att man gör är i självverket inte ett fynd. Om man är osäker kan man alltid ta kontakt med originalförsäljaren.

Izabella Karlsson SA1B