Nollning

Det har varit en tung höst. Det är klart att alla inblandade har varit väldigt ledsna och tyckte det varit väldigt jobbigt, säger Johan von Schéele, talesperson för Lundsbergs styrelse.

Det var i augusti förra året under en nollning som några äldre elever hotade att bränna fyra yngre elever med ett strykjärn på Lundsbergs internatskola. Det hela slutade med att en 14-årig kille fick föras till sjukhus med en brännskada av andra graden.

Nio elever och en anställd åtalas för olaga hot, ofredande eller vållande till kroppskada. En av de åtalade eleverna kommer från Skaraborg, han åtalas för olaga hot.

De nio åtalade eleverna har efter händelsen hela tiden gått kvar på skolan och så har även de fyra målsägandena gjort.

Eleverna har hanterat det här bra. Samtliga elever som fanns på skolan har gått kvar på skolan. Vi känner ett starkt stöd från eleverna, föräldrarna och personalen, alla vill att skolan ska fortsätta att verka, säger Johan von Schéele, styrelsens talesperson.

Hur skolan kommer att agera när rättegången är över och domen kommer, vet inte Johan von Schéele.

Vi kan inte göra någonting innan vi vet hur bedömningen ser ut från domstolens sida och när man kommit överens om vad var det verkliga händelseförloppet, säger Johan von Schéele, styrelsens talesperson.

Turerna kring Lundsberg fortsätter.
Skolan är just nu öppen igen, efter att förvaltningsrätten hävt Skolinspektionens stängning av skolan.

Enligt min mening har hoten varit sådana att målsägandena kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet. I vart fall har de genom ett hänsynslöst beteende ofredat de yngre pojkarna, som alla var nya på skolan, säger vice chefsåklagare Niclas Wargren i ett pressmeddelande.

Dessutom åtalas nu en person ur personalen på elevhemmet för medhjälp till olaga hot alternativt ofredande. Han ska, enligt Åklagarmyndigheten, ha gett de äldre eleverna tillstånd att skrämma de yngre med strykjärnet

Efter den så kallade strykjärnsnollningen i augusti 2013 slutar nu Lundsberg med alla former av nollningar. Det skriver skolan i ett pressmeddelande på onsdagsförmiddagen. Man uppger att det är en del av skolans nystart.

”Det betyder att vi nu kommer jobba ännu mer med teambuilding, omtanke och respekt för varandra. Det är elever, personal, föräldrar och styrelse helt överens om”, står det att läsa i pressmeddelandet. Informationen gick ut till media i samma veva som rättegången mot de tio tilltalade startade i Värmlands tingsrätt.

 

Mobiltelefoner och ytterplagg tillåtet under lektionstid

Skolverket har sagt att eleverna har lov att använda sina mobiltelefoner under skolan, detta meddelades i aktuellt förra månaden. Elever har också fått tillåtet att bära mössor och jackor i klassrummet.  

Det finns inget som förbjuder mobiltelefoner i klassrummet så länge det inte stör undervisningen. Det finns dock olika grader på hur lämpligt det är. Eleverna får tydligen också ha på sig ytterplagg eftersom det inte är något problem enligt skolverkets Kjell Hedvall.

-Jag tycker man ska vara väldigt försiktig med det. Det kan ju finnas goda skäl till varför man vill ha på sig en varm jacka eller annat, säger Kjell Hedvall.

Lärarna har länge sagt att allting blir mer och mer stressigt. Trots det har man gett ungdomarna denna tillåtelse dock har läraren grönt ljus för att avvisa en elev som stör undervisningen. Läraren får också ge kvarsittning om det behövs. Även om lärarna har rätt med allt detta har föräldrarnas inflytande en stor påverkan till deras barn studier. De sätter stor press på rektorer och lärare i samband med betygsättningen därmed som sagt i början stressigt för skolpersonalen.