Oberoende

Journalistik i teorin – Uppgift 3

Denna uppgift går ut på att ni genom att studera och analysera ett nyhetsreportage, skall fundera över om rapporteringen är oberoende eller påverkad av olika intressen.

Instruktioner

-          Välj ett nyhetsreportage som intresserar dig. Ett reportage är längre och mer djupgående än en vanlig artikel. Det kan vara antingen ett reportage från en nyhetstidning eller från en nyhetssändning på TV. Tips på källor:

 

 

Det finns även en rad tidskrifter på biblioteket där du kan hitta reportage om aktuella händelser.

 

-          Fundera över sakerna nedan när du analyserar reportaget:

  1. Presentera ditt reportage genom att förklara var du hittade det samt vad det handlar om.
  2. Avsändare: Vem är avsändaren i era reportage? Är det tidningens egen nyhet eller är den hämtad från ett annat medium? Har de en korrespon­dent på plats eller har de fått materialet av någon annan? Är det en av tidningens journalister som skrivit, eller en frilans?
  3. Bilder: Varifrån kommer bilderna i era valda artiklar? Är de tagna nu eller är det arkivbilder? Hade någon annan bild passat bra eller bättre? Varför?
  4. Urval: Vilka källor hämtar journalisten uppgifter ifrån? Vem är det som får uttala sig? Kommer båda sidor till tals, om artikeln handlar om en fråga man kan ha olika åsikter om? Kan ni komma på någon annan per­son eller som expert är berörd av frågan som kunde getts utrymme?
  5. Fakta och påståenden: Vad i inslaget är fakta eller påståenden? Kan ni kontrollera om det stämmer? Hur går ni tillväga då?
  6. Slutsatser och åsikter: Vad i inslaget/artikeln är åsikter eller slutsatser från de intervjuade? Finns det åsikter eller slutsatser som journalisten själv presenterar? Finns det åsikter som inte kommer fram i reportaget? Finns det slutsatser som man kan dra av källorna, men som inte tas upp?

 

Lämna in din analys skriftligt i början av lektionen torsdag v. 42 (om en vecka).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>