Reklamanalys Volvo

Personer

I den här reklamen får vi se en man med invandrar bakgrund i 30-års åldern, denna man är Zlatan Ibrahimovic som är känd här i Sverige för sitt yrke som fotbollsspelare. I reklamen har han bar överkropp och ett par byxor, han har en väldigt muskulös överkropp, han har även tatueringar på kroppen som får honom att se lite tuffare ut. Han ser även väldigt seriös ut med en hård och en kallblick. I reklamen är Zlatan ensam en del och sen med sin familj.Han framstår att vara väldigt stark och som en riktig kämpe men ändå som en omtänksam man och en familjärfar.

Text

Att Zlatan gör reklam för Volvo och sjunger nationalsången på ett annorlunda sätt lockar mera personer, där dom även jämför Zlatans skickligheter, visar hur modig han är osv. De visar att Zlatan är en produkt av Sverige precis som volvo är. De vill visa det svenska idealet. Det mesta i videon är väldigt svenskt eller skandinaviskt och genom att ha Zlatan är med i videon kan locka andra som och har då invandrar bakgrund. 

Miljö

De utspelas både inomhus och utomhus. Man kan se att de är kallt ute och att det är vinter eftersom att man får se fjäll, snö och is i videon. Det är även väldigt mörkt. 

Tid

Reklamen utspelas under en svensk vinter.

funktion/ syfte

Syftet är att sälja mera därför har dom valt Zlatan till att vara med för många män vill vara som honom och tycker nog att han har kommit långt här i livet. Men även kvinnor tycker om Zlatan och därför så när dom visar upp i reklamfilmen att han tar hand och bryr sig om familjen så lockar det även kvinnor. Zlatan har flera olika sidor och tror att dom vill visa mera av honom att han inte bara är han som är känd för att vara fotbolls spelare utan gör saker för att synas mera!

Izabella Karlsson SA1B

Vanligare med piratkopierade varor

Idag går folk runt med väskor och kläder som har värdet på en tusenlapp och uppåt. Men det börjar bli mer vanligt att man köper piratkopierade varor. Om man är ute och nätshoppar eller är på ett torg med olika stånd så är det vanligt att man hittar piratkopierade varor.

Märkessaker har blivit till en trend bland ungdomar och även äldre, det har blivit till en hetts att kläderna och associarerna ska ha ett högt värde. Men det förekommer mer och mer att man köper en kopia av en väska istället för att köpa en äkta, varför betala 3000 kronor för en äkta Michel Kors väska när man kan betala 300 kronor för en kopia? När man köper en kopia så tänker man nog inte på hur kopian egentligen ser ut och hur kvalitén är i jämförelse med den äkta. Piratkopiering förekommer inte bara bland märkesvaror, kläder och smycken utan även ljudskivor och filmer kan bli piratkopierade och det finns flera hemsidor där man kan kolla på filmer och hämta hem filmer det kallas piratnedladning.

Är det olagligt eller farligt att köpa piratkopierade saker?

Många tror nog att det är en ganska ofarlig verksamhet att köpa och sälja piratkopierade varor men det finns många olika skäl att undvika att köpa och sälja dessa varor. När man köper en piratkopierad vara så ska man vara medveten om att det inte finns någon kontroll på hur varorna tillverkas, det finns många piratkopierade varor som visat sig vara farliga för hälsan och miljön. Kläder och smink kan till exempel innehålla gifter som är farliga för personen som andvänder varan, så den personen som sålt varan kan bli ansvarig för de konsekvenserna. Genom att köpa och sälja piratkopierade varor så stödjer man den organiserade brottsligheten.

 Så vet man om varan är äkta eller piratkopierad

Förfalskade varor har blivit alltmer svåra att skilja ifrån originalen, ibland kan det till och med vara så att tillverkarna av originalvarorna inte ens ser någon skillnad på äkta eller falskt och är då tvungen att göra en mer omfattande analys. Därför är det inte lätt som köpare att kunna se om den är äkta eller falsk. Men ett tecken på att varan inte är äkta är om den är ovanligt billig, för ingen vill sälja en vara som är värd flera tusen för några hundra och gå förlust. Så fyndet man tror att man gör är i självverket inte ett fynd. Om man är osäker kan man alltid ta kontakt med originalförsäljaren.

Izabella Karlsson SA1B

Du betalar för att få cancer

Vart man än går ser man människor med en cigarett hållandes mellan fingrarna, giftpinnen som har blivit till en trend. Man ser människor som väntar på bussen och tar en snabb cigarett, grupper med ungdomar som står på skolgården som röker och skrattar tillsammans. Det är många som faller för grupptrycket när det gäller rökningen, ingen tänker på att det då men den där cigaretten du tog för att bara testa den där enda gången kan vara ciggaretten som gjorde att du började och man tänkte inte på konsekvenserna och rökningens allvar. Jag har själv varit där jag föll för grupptrycket.

Varje dag dör 15-60 människor i Sverige på grund av rökningen sammanlagt dör ca 2 500 människor per år. Rökning kan orsaka cancer och lungcancer och även annat. En cigarett innehåller gaser och ångor som innehåller omkring 4 700 olika ämnen och kemiska föreningar. 720 000 går det minst om man röker 3 packet om dagen i 100 år, tänk hur mycket man skulle kunna skänka till välgörenhet och hur många liv man skulle kunna rädda. Det är både oekonomiskt och ohälsosamt. Det är så synd och oroväckande vad en cigarett kan göra mot ens kropp och ens hälsa. Eftersom att ciggaretter är så pass farligt tycker jag egentligen att ciggaretter bör sluta produceras och säljas, men å andra sidan så kan man inte bara sluta sälja med tanke på människors beroende som cigaretterna framkallat…

Jag tycker man ska ta rökning på mer allvar, skylta mera och visa hur farligt det är. Tänka på hur farligt det är för hälsan och hur det påverkar din ekonomi. När ciggaretten din kompis stäcker fram till dig för att hen tycker du i alla fall ska testa, tänk på att du kanske i framtiden kommer att betala för att få cancer.

Izabella Karlsson SA1B

Bella News

bellsVi i journalistik gruppen fick i uppgift att göra ett tidningsomslag.På tidningsomslaget så skulle man ha några rubriker som skulle beskriva en själv, intressen och vad man själv skulle vilja läsa om i en tidning. Man skulle göra rubrikerna så intressanta som möjligt för att locka läsare.

Vad jag har gjort med bilden
Verktyg som jag använt i Photoshop:

Jag började med att retuschera bilden med plåstret, tog bort synliga finnar, små prickar, jag retuscherade även bort en del av ett halsband som fanns med på bilden.

Jag gjorde bilden svartvit, jag gick in på bild, nyans/mättnad sen drog jag ner den till noll och tog bort mättnaden helt. Jag har även redigerat och valt olika typsnitt och även lagt till skugga för att snygga upp texterna och göra dom mera synliga.

Vad var svårt?

Det var svårt att komma på dom olika rubrikerna för att det var svårt att formulera dom så att dom skulle både vara intressanta men ändå förklara vad jag menade med dom. Sedan tycker jag de hela med att använda Photoshop och komma in på dom olika verktygen var svårt för att det är min första gång jag verkligen använder mig av Photoshop.

Vad jag är mest nöjd med

Jag är nog mest nöjd med hur jag fick till rubrikerna, tycker dom blev intressant och fint redigerade hehe.

 

Izabellas presentation

Jag tittar på den här TV kanalen: MTV
Min favorit serie på TV: OTH
Sämsta TV programmet är: Farmen
Just nu tycker jag att den här reklamen är rolig/bra: Zlatans volvo reklam
Boken om mitt liv skulle heta: Du lever bara en gång 
Bästa boken: 14 år till salu
En film man inte får missa: The Purge 
Mitt val av morgontidning: DN
Mitt val av radiokanal: NRJ
Mitt val av radio program: The Voice 
I nyhetsflödet föredrar jag: Aftonbladet
Bloggar: Desirée Nilsson, Paulina Danielsson 
På webben besöker jag mest: Bloggar
Jag skulle inte kunna leva utan: Mat
Drömjobb inom mediabranshen är: Ha något eget
I framtiden vill jag: Äga en restaurang eller skapa ett klädmärke